Anaalklieren zijn twee klieren tussen de 12 à 15 mm groot (hazelnootje) met daarin een stinkende substantie. De anaalklieren zitten onder de staart, links en rechts naast de anus en zijn door een spierlaag omgeven. Ze monden via een afvoerbuis uit in de anus.
Bij het doen van de behoefte komt er een klein beetje van de stinkende substantie op de ontlasting terecht. De hond verspreidt daarmee zijn specifieke geur (geurvlag) en bakent daarmee zijn territorium af. Vaak zie je dat een hond zijn behoefte doet op een zo hoog mogelijke plek, bijvoorbeeld een molshoop of een grote hoop bladeren. De hond wil daarmee uitdrukking geven aan zijn dominantie; hij vindt zich heel belangrijk.
Veel hondentrimmers maken hier een fout. Wanneer een hond geen last heeft van zijn anaalklieren, worden deze ook niet behandeld. Indien u ervoor zou kiezen om de anaalklieren regelmatig leeg te knijpen, wordt de natuurlijke aanmaak van de vloeistof gestimuleerd en kunnen er juist verstoppingen of ontstekingen ontstaan. Afblijven dus!
Maar net zoals bij ons mensen, kan de dichtheid van de ontlasting nogal eens verschillen. Indien bijvoorbeeld de ontlasting niet dik genoeg is, dan worden de klieren niet (genoeg) geleegd en kunnen ze verstopt of zelfs ontstoken raken. Daar heeft de hond last van. Het kan jeuken of pijnlijk zijn. Vaak kun je aan het gedrag van de hond zien. Hij likt aan zijn anus of hij kan gaan "sleetjerijden" (zittend met zijn gat over de vloer schuren). Grappig om te zien, maar heel onplezierig voor de hond. Wanneer u deze symptomen ziet, dan moeten de anaalklieren gecontroleerd worden.
Samen met de klant bespreek ik altijd eventuele bijzonderheden bij de hond. Indien er een indicatie is dat de hond last heeft, dan zal ik de conditie van de anaalklieren gericht onderzoeken.
Verder is het voor mij standaard dat ik tijdens het wassen en de rest van een trimbeurt de hond volledig inspecteer op onregelmatigheden van de vacht, huid of eventuele parasieten. Indien ik daarbij enigszins opgezette klieren aantref, dan zal ik deze ledigen als ze niet ontstoken zijn. Indien ik tot de conclusie kom dat er sprake is van een ontsteking of een steeds terugkerend probleem, dan zal ik u doorverwijzen naar een dierenarts.
Ja, door te kiezen voor een hoge kwaliteit voeding. Door een gezonde en vezelrijke voeding blijft de ontlasting wat steviger, waardoor de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker met de ontlasting naar buiten kan.
Hondentrimsalon Bonita | Login