• Borstelen

 • De vacht en de huid van uw hond, een belangrijk orgaan
  De huid en de vacht van de hond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en samen zijn ze voor een groot deel verantwoordelijk voor de gezondheid van uw hond. Ze beschermen het lichaam van de hond tegen ziektekiemen, zonlicht en uitdroging. Verwaarlozing of verkeerde verzorging kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van uw hond. Op tijd borstelen is dus belangrijk!

  Ontwollen
  Dit houdt in dat de ondervacht eronder uit wordt gehaald zodat de vacht makkelijker te borstelen valt. De ondervacht klit namelijk vaak snel en zit dan dicht op de huid. Het ontwollen wordt gedaan met een hark of tegenwoordig bestaat er ook een nieuw trimgereedschap de 'furminator'.

  Ontwollen wordt bijvoorbeeld gedaan bij de Benner Sennen, Chow Chows en Newfoundlanders maar ook bij Labradors en Herders om ze door de verharing (rui) heen te helpen.

  Ontklitten
  Ontklitten is een geduldig werkje. Honden waarvan (delen van) de vacht lang moet blijven moeten worden geborsteld. Maar vaak wordt er niet genoeg onderhoud aan de vacht gepleegd waardoor vervelende klitten en zelfs vervilting kan ontstaan.  Afhankelijk van de conditie van de vacht gebruik ik hier verschillende gereedschappen voor.