• Wassen

 • Wassen

  Hoe moet je een hond wassen?

  De vacht van een hond is anders dan dat van een mens. Ze hoeft niet zo vaak gewassen te worden (normaal maximaal 2 tot 4 keer per jaar). Het is logisch dat als de vacht vuil is, zeker bij lichtgekleurde honden, of een onaangename geur verspreidt, de behoefte bestaat om de hond te wassen. Wassen betekent het gebruik van een shampoo: we doen dit onder andere om huidschilfers te verwijderen, de huidporiën te reinigen, onaangename geurtjes te verwijderen, en glans te geven aan de vacht, enzovoort. 

  Toch hebben honden met een normale huid geen behoefte aan shampoo. In veel shampoos zitten sterk uitdrogende en reinigende bestanddelen die overmatig veel huidhoorn verwijderen of de beschermende vetlaag (talg) van de huid aantasten. Vet en huidhoorn zijn nodig om de huid intact en gezond te houden. De meeste shampoos die in de gewoon in de winkels te koop zijn, zijn te agressief.  Shampoos van mensen zijn, vanwege een te hoge zuurgraad, sowieso ongeschikt.

  Dieren met een afwijkende huid of extreme vervuiling hebben wel behoefte om regelmatiger gewassen te worden.

  Waarom gebruik ik speciale shampoo?

  Voor het wassen van de hond gebruik ik daarom een speciale een speciale hondenshampoo. Aangepast op het soort vacht, huid en de hoeveelheid vervuiling, gebruik ik een andere soort shampoo. Meestal dient de hond twee keer te worden gewassen en gespoeld.

  Voor honden met een gevoelige huid of met ongenode gasten (vlooien), gebruik ik een speciale shampoos.

  Pas op met het aanbrengen van een antivlooienmiddel: Na het wassen is uw hond weer schoon. Maar omdat de shampoo de vetlaag (talg) heeft weggehaald moet er minimaal 3 dagen gewacht worden met het aanbrengen van een anti- vlooien of -teken middel. Dat middel verspreidt zich namelijk via de vetlaag over de huid van de hond. Overleg dit met mij.

  Wat doe ik na het wassen van de hond?

  Na het wassen van de hond droog ik uw dier met behulp van een waterblazer (een soort sterke föhn) en knip ik het verder in het gewenste model.